Az átszellőzés és a levegőminőség javítása

Stuttgart, Németország

A probléma

Stuttgart a folyóvölgyek által formált Neckar-medencében, hegyek között fekszik. A várost mérsékelt övi klíma, meleg nyarak jellemzik. A völgyfekvésnek és a környéken zajló ipari tevékenységeknek köszönhetően a város az 1970-es évektől kezdve szennyezett levegővel küzdött. A széljárás gyenge, amely a városi hősziget-hatással együtt rossz levegőt eredményezett.

A 2071-2100 időszakra vonatkozó klímamodellek 2°C átlaghőmérséklet-növekedést jeleznek elő Stuttgartban. A hőségnapok száma várhatóan jelentősen nőni fog: az előrejelzések több mint 30 olyan napot prognosztizálnak 2100-ra, amikor a napi legmagasabb hőmérséklet 30 fok fölé emelkedik.

Probléma típusa(i): 
Emberi egészség
Épített környezet
Extrém időjárási események
Zöld felületek, természetes élővilág

A megoldás

Stuttgart város vezetése a hőség és a légszennyezettség kihívásaira keresett megfelelő választ. Ezt több zöldfelület és a természetes szélmozgás biztosításával akarták elérni, vagyis lehetővé akarták tenni, hogy a hegyekből érkező hűvösebb levegő eljusson a városba.

A 2008-ban létrehozott Klíma Atlasz a régió területeinek hőmérsékletét és légmozgását dolgozza fel. Az Atlasz a régió szélmozgásait, a hideg levegő áramlását, és a légszennyezettségi adatokat megjelenítő térképeket és információkat tartalmaz. Az adatok alapján olyan területrendezési szabályozásokat javasol, amelyek meghagyják a nyílt, beépítetlen területeket, és zöldfelületeket létesítenek a sűrűn lakott területeken.   

A szabályozásoknak köszönhetően Stuttgart területének 39%-a természetvédelmi minősítést kapott, amely rekordot jelent egész Németországban. A bevezetett intézkedések eredményeképp a város területének 60%-át zöldfelületek borítják: a városban 300 000 m2 zöldtetőt létesítettek, 5000 hektáron erdő terül el, a parkokban összesen 65 000, míg az utak mentén 35 000 fa található.

A város továbbá megakadályoz bizonyos hegyoldalba tervezett építési projekteket, és olyan beruházásokat, amelyek az éjszakai légáramlást akadályoznák. Mindez együttvéve segíti a légcserét, a hűvösebb levegő beáramlását.

A kezdeményezésben az önkormányzat különböző részlegei vettek részt. Az együttműködés biztosította a különböző szempontok (éghajlatváltozás, területrendezés, városfejlesztés) figyelembe vételét.

Tanulságok

Az intézkedések elsősorban a levegőminőség javítását célozták, megvalósulásukkal azonban közvetetten a klímaadaptációhoz is hozzájárulnak.

Stuttgart város vezetése jelentős szerepet vállalt a klímaváltozás hatásainak mérséklésében. A városvezetés elhivatottságát mutatja, hogy több részleg is foglalkozott a fejlesztésekkel. Az elfogadott szabályozásokat pedig szigorúan betartatta az önkormányzat.

A kezdeményezés során fontos volt a különböző területek szakértőinek közös munkája. Többek között éghajlatvédelemmel, területrendezéssel, valamint városfejlesztéssel foglalkozó emberek együttműködése hatott előnyösen a projekt sikeres megvalósítására.

A légszennyezettség és a városi hősziget-hatás problémája számos nagyvárosban tapasztalható. Így a Stuttgartban megvalósult kezdeményezés átvehető a hasonló kihívásokkal szembenéző településeken is.

Kapcsolat

Név: 
Ulrich Reuter Municipality of Stuttgart Office for Environmental Protection, Department of Urban Climatology

Letölthető anyagok

További információ

  • Stuttgart weblap
  • Klímatérkép
  • Urban Climate
  • Stuttgart Clima 
  • Cikk Stuttgart Clima
  • Klíma Atlasz
  • Baumueller, Juergen, et al. "Climate Atlas of a metropolitan region in Germany based on GIS." 7th International Conference on Urban Climate. 2009.
  • Kazmierczak, A. and Carter, J. (2010) Adaptation to climate change using green and blue infrastructure. A database of case studies